Geleceği anlamak ve anlamlandırmak için geçmiş önemli. GPT-4’ün canlı yayını sonrası, filmi biraz geri sarıp, GPT-3 çıktığında neler olmuştu şöyle bir baktım. Yazılımcıların çok sevdiği “Hello World” ile başlayan açılış bir harika. 4’te nasıl büyük bir şov yapıldığını, 3’ü izleyince daha iyi anlıyorsunuz. 4 için o kadar çok içerik üretiliyor ki, 3 hakkındaki videoya ulaşmak yakında imkansız olacak gibi.
Sadece 1 sene (+3 ay)… Bir senede, içerikten sunuma muazzam bir değişim var. GPT-4’ün canlı yayını sırasında, arka fonu mümkün olabildiğince yeşillendirmiş olmaları çok dikkatimi çekmişti. İçinde olmak isteyeceğiniz bir ortam yaratmışlar. Bu tip ayrıntılarda büyük mesajlar ve algı iyileştirmeleri olduğunu hatırlayalım. GPT-3’ü izlerken bunun boşuna olmadığını fark ettim. İnsana daha bir yakın, daha bir doğal durmak hiç fena fikir değil! Hele ki konuştuğunuz Yapay Zeka’ysa… İzlerken küçük dilimizi yutmak üzere ekrana bakakalsak da, hepimizin içi açılmadı mı? Görselde alt tarafa yerleştirdiğim buz gibi mavi arka plandan çok daha iyi.
Son sürümün üstün noktalarını anlamak için, TechCrunch’ta Devin Coldewey‘in kaleme aldığı makaleden can alıcı yerleri paylaşıyorum:
- GPT-3.5 sadece metne karşı duyarlı iken, GPT-4 “mutimodal” özellikte. Yani görseller gibi verinin farklı formlarını da anlayabiliyor. Bir görseldeki espiriyi çözebilecek ya da görme engelli bir bireye, alışverişinde destek olabilecek kadar.
- Son iki yıldır kullanıcıların verdiği “kötücül prompt” lar sayesinde GPT-3.5, kötüye kullanım konusunda ciddi bir tecrübe kazandı. Yaratıcıları, 3.5’un bir “deneme sürüşü” olduğunu, yeni versiyonda ise, edindiği dersleri uygulayarak “emsalsiz şekilde istikrarlı” olduğuna dikkat çekiyor.
- GPT-4’ün daha uzun bir hafızası var. Sohbetinizin geçmiş 20 sayfasını hatırlayabiliyor! GPT-3.5, bir kitabın yaklaşık 3-4 sayfalık bir kısmını hafızasında tutabiliyorken, GPT-4’de bu yaklaşık 50 sayfaya kadar yükseldi.
- Yapay Zeka, gerek veri gerek test gerekse araştırma süreçlerinde İngilizce tarafında domine edilen bir dünya elbette. Ancak, büyük dil işleme modellerinin farklı dillerde de erişilebilir olması gerekiyor. GPT-4 bu konuda da öne çıkıyor ve 26 farklı dildeki 1000’lerce çoktan seçmeli soruyu yüksek doğruluk oranıyla cevaplıyor. Türkçe’de de %80’lerdeki başarısıyla artık daha iyi sonuçlar veriyor.
- Yönlendirilebilme, Yapay Zeka’da ilginç bir konsept; talebe göre davranış değiştirebilme yeteneğine karşılık geliyor. İyi amaçlar için kullanıldığında faydalı ama kötücül amaçlar söz konusu olunca tehlikeli! Kullanıcılar klasik ChatGPT kişiliğini; sabit bir ayrıntı, ton ya da stile göre, ihtiyaçlarına daha uygun bir şekilde değiştirebiliyor. Karakter değişimini reddettiği yerlerde (gerektiğinde bunu yapması için bu kez çok daha sıkı eğitilmiş!) verdiği cevaplarsa son derece eğlenceli olabiliyor. {Ben yazdığı ironik şiirlere bayıldım.}
Bir de ona soralım bakalım, bize neler diyecek.
GPT-4’e: “GPT-4 ve GPT-3.5 arasındaki farkları örnek vererek anlatır mısın?” diye sordum. Bakın neler anlattı:
“Elbette, GPT-4 ve GPT-3.5 arasındaki temel farklar modelin boyutu, eğitim veri kümesi ve performans ile ilgilidir. İşte bazı örneklerle GPT-4 ve GPT-3.5 arasındaki farklar:
- Model boyutu: GPT-4, GPT-3.5’ten çok daha büyük bir modeldir. Bu, GPT-4’ün daha fazla parametre içerdiği ve dolayısıyla daha karmaşık işlemler gerçekleştirebilme potansiyeline sahip olduğu anlamına gelir. GPT-3.5, 175 milyar parametreye sahipken, GPT-4’ün parametre sayısı çok daha yüksektir. Bu daha büyük model boyutu, GPT-4’ün dil anlaması ve üretimi için daha iyi performans sunmasına olanak tanır.
- Eğitim veri kümesi: GPT-4, GPT-3.5’ten daha geniş ve güncel bir eğitim veri kümesi kullanarak eğitilmiştir. Bu, GPT-4’ün daha fazla konu ve dilde bilgiye sahip olmasına ve daha doğru ve anlamlı cevaplar üretebilmesine olanak tanır. Örneğin, GPT-4, 2021 Eylül’üne kadar olan bilgilerle eğitilmişken, GPT-3.5’in bilgi tabanı biraz daha eskidir.
- Performans: GPT-4 ve GPT-3.5 arasındaki büyük farklardan biri de performansla ilgilidir. GPT-4, daha büyük model boyutu ve daha güncel eğitim veri kümesi sayesinde daha doğru ve anlamlı cevaplar üretebilir. GPT-4 ayrıca, özellikle uzun ve karmaşık metinlerde GPT-3.5’ten daha iyi bağlam anlayışı sağlar.
- İnsan benzeri metin üretimi: GPT-4, GPT-3.5’e göre daha yüksek bir insana benzerlik düzeyi sunar. Bu, GPT-4’ün daha doğal ve anlaşılır metinler oluşturarak, örneğin bir hikaye veya makale yazarken daha iyi performans gösterdiği anlamına gelir. GPT-3.5’e kıyasla GPT-4, daha az tekrar ve anlamsız ifade kullanır.
- Dil çeşitliliği: GPT-4, GPT-3.5’e kıyasla daha fazla dilde daha iyi destek sunar. Bu, daha geniş bir yelpazede dilde metin anlama ve üretimi için daha iyi performans sergilediği anlamına gelir. GPT-4, özellikle düşük kaynaklı dillerde önemli performans artışları sağlayarak, daha kapsayıcı ve kullanışlı bir dil modeli sunar.”
Dikkat ederseniz, “daha az tekrar ve anlamsız ifade kullanır” demesine rağmen halen biraz tekrarlı ve değinmediği çok nokta var. Öz farkındalık konusunda biraz iyileşmesi gerekiyor sanki… Ya da bize öyleymiş gibi yapıyor!
Galiba her şey yeniden başlıyor…